Fidanlık, Tüm Fidan Çeşitleri
menubar
Sepetim Giriş Yap
750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO

Ceviz içerisinde olan bileşenlerle başta insan sağlığı olmak üzere birçok değere sahip özel bir meyvedir. Geçmişi çok eskilere dayandığı bilinen ceviz bugün hala insanlık için önemli bir konumdadır. Üretimi her geçen gün artmakla birlikte ülkeler yeterli miktarda ceviz üretememekte kendi iç ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Örnek olarak Türkiye ceviz üretiminde dünya genelinde 3. Sıraya sahip olmasına rağmen bu üretim miktarı ülke ihtiyacının yalnızca yarısını karşılamakta diğer yarısı içinde ülke dışından ceviz ihraç etmektedir. Azerbaycan ise ceviz üretiminde dünyada 24. Sıradadır. Bu veriler bize Azerbaycan ve Türkiye’de ceviz bahçesi yatırımının ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Ceviz yatırımı yapmanın akla gelen en büyük iki avantajını sıralayacak olursak 1. si Ülke ihtiyacını karşılayarak dışa bağımlılığı azaltmak;

2. si ise Pazar arama ihtiyacı olmaksızın üretebildiğinde üretip maksimum kazanç sağlayabilecek düzeyde az üretimin yapılması.

Ceviz bahçesi yatırımı ülke tarımlarının kalkınmasında da önemli bir yer tutmaktadır.

Ceviz Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?

Ceviz fidanlarının toprakla buluşup ağaç olma yolcuğunun hasatla son bulma süresi ağaçların cinsine göre değişiklik göstermektedir. Örnek olarak yabani ceviz ağaçları yaklaşık olarak 7 ila 10 yıl arasında ilk meyvelerini verirken aşılı fidanlar 4. Yılda meyve vermeye başlamaktadır.

Ceviz Fidanı Çeşitleri

Fidanlik.com.tr olarak aşılı fidan türlerimizi bu fidanların ekim ve bakım özelliklerini kısaca sıralayarak sizlerle tecrübelerimizi paylaşıyoruz. İstediğiniz tür cevizin altındaki linke tıklayarak o ceviz türü ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz.

Ceviz fidanı satın almak için de iletişim bölümümüzdeki numara ve e mail adreslerinden bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Chandler Ceviz Fidanı

ABD kökenli olan ve Türkiye’de en fazla dikimi yapılan ceviz fidanı olan chandler ceviz fidanı Azerbaycan’da turk qozu olarak bilinmektedir. Bol verimi ile dikkat çeken bu cevizin meyveleri orta ve büyük şekilde, kabuğu ise ince şekildedir. 1200 metreye kadar her bölgede rahatlıkla dikilebilmektedir. Firmamız fidanlik.com.tr Türkiye’nin en büyük fidan yetiştiricileri arasında bulunmaktadır. Firmamızdan alacağınız tüm fidanların mavi sertifikası bulunmaktadır. Sertifikalı meyve fidanları Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. Sertifikalı fidan Türkiye Cumhuriyrtinde Tohum Tescil Sertifikasyon Genel Müdürlüğünce kayıtlı, gerekli kontrolleri yapılmış fidandır. Gerekli tüm şartların sağlanmış olan fidanlara bu kuruluş tarafından sertifika hakkı verilmektedir. Fidan üretilen arazilerin toprak kontrolü ve analizleri yapılarak, İl Tarım Müdürlüğünce incelenmektedir. Fidan cinsinden emin olabilmeniz, ekeceğiniz fidanın kaliteli, verimli, hastalıksız ve devlet tarafından denetlenmiş fidan bir fidan olması için Sertifikalı fidan temin etmeniz oldukça önemlidir.

Howard Ceviz Fidanı

Pedro çeşidi cevizin melezi olan howard cevizi yarı dik gelişir ve iç cevizinin oranı diğer cevizlere göre biraz daha düşük olmakla birlikte cevizin iç kalitesi oldukça mükemmeldir. Chandler cevize göre iriliği daha az ve kabukları daha kalındır. Taç yapısı sebebi ile küçük arazilerde ekilmesi avantajdır. Budama yapılırsa sık dikime uygun olur. Birkaç dikim mesafesi örnek verecek olursak 7x5, 7,5x3,5, 6x4 metre gibi oranlar idealdir. Belirlediğimiz aralıkları çarparak metrekaredeki ceviz sayısını ve dekardaki ceviz sayısını tozlayıcı çeşitleri de hesaba katarak hesaplayabiliriz.

Fernette Ceviz Fidanı

Franquette ve Lara çeşidi ceviz fidanlarının çaprazlanması ile elde edilen Fernette ceviz fidanı,  karasal iklim bölgelerine adapte olan, geç donların görüldüğü yörelerde ve yüksek rakımlı bölgelerde yetiştiriciliği yapılabilen alternatif bir fidan çeşididir. Hasat zamanı değişmekle birlikte genelde Eylül ayı sonlarına doğru yapılır. Meyvesini, kalite açısından değerlendirecek olursak iyi konumdadır, iri denilebilecek boyuttadır ve uzun süre depolanmaya uygundur. Fernor ile birlikte eş zamanlı olgunlaşma gösterdiğinden (iki fidan çeşidi de Mayıs ayı gibi çiçek açar), daha doğrusu Fernor çeşidi cevizin tüm iklim isteklerine uyum sağlayabildiğinden, Fernor çeşidinin tozlayıcısı olarak tercih edilebilir.  Yapılan araştırmalara dayanarak cevizin iç ağırlığının ortalama 7-7,5 g olduğunu ve iç randıman oranının ise %50 olduğunu söyleyebiliriz. Meyvesinin iç rengi beyazdır. Fidanın özelliklerinden birisi de yan dal verimliliğinin oldukça iyi olmasıdır.

 

Fernette ceviz fidanının tozlayıcı olarak tercih edilmesinin diğer bir sebebi de ana çeşidin değerini, kalitesini arttırmasıdır. Fernette ceviz fidanı meyveleri, kabuğundan kolay ayrılması nedeniyle tozladığı çeşide de olumlu yönde etki yapar.

1800 metre rakıma kadar tarımı yapılabilen Fernette ceviz fidanı, rakım bilgisini göz önüne aldığımızda soğuk iklim bölgelerine adapte olabilen bir çeşittir.

Fernor Ceviz Fidanı

Fernor ceviz fidanı sahip olduğu özellikler nedeni ile Azerbaycan ve Türkiye’de sıklıkla tercih edilen fidanların başında gelmektedir. Fransız kökenli olan bu fidan genellikle geç donların görüldüğü bölgelerde dikilir. İlkbahar aylarında soğuk hava koşulları devam ediyorsa bazı fidanlar zarar görebilmektedir. Fernor ceviz fidanı geç çiçeklenen bir fidan olduğu için hava koşullarından olumsuz etkilenmeyerek hasar almaz. Fernor cevizinin meyveleri oval olup kabuklarından kolay ayrılan bir özelliğe sahiptir. Meyve tanelerinin yaklaşık ağırlığı 17,4 gramdır.  Fernor Ceviz fidanının genelde 1000 ve 1200 rakım üzerindeki yerlerde ekilip yetiştirilmesi daha kolaydır.

Ronde Ceviz Fidanı

Ronde Ceviz Fidanı en iyi tozlayıcı çeşitler arasındadır. Verimi bakımından da oldukça iyidir. Lezzetli ve kaliteli meyvelere sahip olan Ronde Ceviz Fidanı oldukça geç çiçeklenip erken verim vermektedir. Chandler Ceviz ve Fernor Cevizleri için ideal tozlayıcı olarak önerilir. Oldukça güçlü bir ağaç yapısına sahip olduğu için dayanıklı bir tür olarak bilinmektedir.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82