Antep fıstığı fidanı (aşılı), hızlı bir şekilde ürün almanın en etkili yollarından biridir. Sakız ağacıgiller familyasından kabuklu bir meyve olan Antep fıstığı; Batı Asya, Yakındoğu ve Akdeniz Bölgesinde yetişmektedir. Ülkemizde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kentler, Antep fıstığı yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı yerlerdir.
Antep fıstığı, değerli bir meyvedir ve doğru bakım ile üreticilerine ciddi anlamda kazanç sağlar. Bu noktada öncelikle doğru fidanın tercih edilmesi gerekir. Aşılı Antep fıstığı fidanı, sahip olduğu özellikler ve kısa sürede meyve vermesi ile bu noktadaki en önemli seçeneklerden biridir.
Aşılı Antep fıstığı fidanı, sahip olduğu özellikler ile üreticilerin beklentilerini karşılamaktadır. Fidanın öne çıkan özellikleri şu şekildedir:
Birden fazla aşılı fidanın dikilmesi durumunda, fidanlar arasındaki mesafenin 8-12 metre arasında olması gerekiyor. Arazinin durumuna göre ilgili mesafe farklılık gösterebilir. Dikim sırasında 50-55 cm derinliğinde çukurlar kazılmalıdır. Çukurların genişliği ise en az 50x50 cm büyüklüğe sahip olmalıdır. Böylece kök gelişimi desteklenir ve fidanların gelişim süreçleri daha sorunsuz bir şekilde ilerler.
Aşılı Antep fıstığı fidanı, yıllık 650-760 mm arasında yağışa ihtiyaç duyar. İlkbahar aylarındaki yağışların bitmesinin ardından 20 gün ara ile sulama yapılabilir. Böylece fidanın gelişimi desteklenir, periyodizite ise kısmen de olsa engellenebilir.
Antep fıstığı üreticiliği ile ilgili bilinmesi gereken en önemli hususlardan birisi, tozlaşmadır. Antep fıstığı fidanları erkek ve dişi şeklindedir. Sorunsuz bir tozlaşma için her 10 dişi ağaç için en az 1 erkek ağaç olmalıdır. Doğru konuma dikilen erkek ağaç sayesinde verimlilik belirgin şekilde artar.
Her bir fıstık salkımında ortalama 120 çiçek bulunur. Söz konusu çiçeklerin 20 tanesinin meyve tutması durumunda, verim ortalama seviyede kabul edilir. Ancak 40 veya daha yüksek sayıda çiçeğin meyve tutması durumunda ise verim yüksek olarak kabul edilir.
Erkek ve dişi fidanlar doğru sayıda alınır, fidanların bakımı da doğru olarak yapılırsa, yüksek verim elde edilir. Dolayısıyla üreticilerin erkek fidanlara kayıp gözüyle bakmaması ve verimlilik noktasında ne kadar önemli olduklarını bilmeleri gerekiyor. Bütün bu şartların sağlanması durumunda aşılı Antep fıstığı fidanı, üstün özellikleri ile beklentilerinizi karşılayacaktır.